1.) Pyri ensisijaisesti estämään jätteen syntyminen:

Käytä kirpputoreja, antikvariaatteja ja muita vanhaa tavaraa välittäviä liikkeitä. Niistä voit ostella hyvällä omallatunnolla, ja samalla tuet yleensä jotakin yleishyödyllistä järjestöä.

Valitse vähän pakattu tuote.

Älä osta turhaa! Ikioma jogurttikone voi kuulostaa kivalta, mutta tuleeko sitä käytettyä? Muista, että suurin osa jätteestä syntyy usein tuotteen valmistus- ja kuljetusvaiheessa. Jätettä voi syntyä monituhatkertaisesti tuotteen kokoon tai painoon nähden.

Vältä muovipussien ostoa. Yksi pussi ei tunnu isolta, mutta jos jokainen suomalainen käyttäisi yhden pussin viikossa - mikä ei vielä ole paljon - vuodessa syntyisi noin 5,4 miljoonaa kiloa muovijätettä, ja koko maailmalle sama luku olisi noin 6,2 miljardia kiloa! Kankaisia kauppakasseja saa nykyään useista ruokakaupoista noin eurolla. Ohjeet hedelmäpussin ompeluun alempana.

Vuokraa tai lainaa tavarat, joita et tarvitse usein. Jos hiihdät kerran vuodessa, omien suksien ostaminen ei välttämättä ole tarpeen. Porakoneen saat luultavasti lainattua ystävälliseltä sukulaismieheltä, ja kierrätyskeskuksesta voi vuokrata astiaston juhlia varten. Rikhardinkadun kirjaston taidelainaamosta saat jopa somistusta kotiisi!

Lainaa kirjat kirjastosta. Sieltä saa lähes mitä vaan, myös uutuuksia. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Anna aineettomia lahjoja. Esimerkkejä vähän jätettä tuottavista lahjoista: leffaliput, kasvohoito, kampaajan lahjakortti, itse kerätyt yrtit ja teeainekset (www.yrttitarha.com), luonnonkukat, hieronta, siivous- tai lastenhoitolahjakortti, kierrätysmateriaaleista askarrellut vaatteet ja tavarat, kirpputorilta ostetut tavarat, kuntosali- tai jumppakortti. Jos ostat uutta, anna sellaista, mitä lahjan saaja joka tapauksessa käyttäisi - esimerkiksi vähän tavallista hienompi shampoo, saippua tai hoitoaine tai hieman kalliimpi herkku ovat luksusta, mutta eivät lisää nettokulutusta (oletettavasti saaja kuitenkin syö ja pesee tukkansa joka tapauksessa!).

Kestoa kertakäytön sijaan. Lähes kaikkelle kertakäyttöiselle löytyy kestävämpi vaihtoehto. On olemassa termoskahvimukeja, kestovaippoja, kuukuppeja jne. Toisaalta taas montaa asiaa voi käyttää uudestaan: muovisista jätskirasioista saa pakasterasioita, sanomalehdestä biojätepusseja, vanhoista vaatteista rättejä jne. Samaa leivinpaperia voi käyttää monta kertaa eli kaikki “kertakäyttöinen” ei välttämättä ole kertakäyttöistä.

 

2.) Kierrätä syntynyt jäte mieluiten sellaisenaan, mutta myös materiaalina.

Vie vanhat tavarat kirpparille, ne voivat olla jollekin aarteita.

Lajittele jäte. Jos osaat purkaa kauppakassisi oikeisiin kaappeihin, osaat myös lajitella jätteet oikeisiin jäteastioihin.

Lisätietoja: Fiksu.net

 

Ohjeet hedelmäpussin ompeluun:

Yhden pussin hinta on max. euron, mutta kierrätysmateriaaleja käyttämällä se voi jäädä vain muutamaan senttiin! Pussi kestää vuosia, ja sitä voi käyttää myös pesupussina. Tarvikkeet yhteen pussiin (tosin pusseja kannattaa ommella useampia sarjatyönä):

 

  • 30 x 60 cm pala valoverhoa, hyttysverkkoa tai muuta läpinäkyvää kangasta. Näitä saa myös kirpputorilta halvalla! Kangas ei saa olla liian liukasta, jotta hintalappu pysyy kiinni.
  • 70 cm paksuhkoa nyöriä (saa lähes mistä tahansa kangaskaupasta, n. 0,50 euroa/metri)
  • tavallista ompelulankaa
  • hakaneula
  • noin 10 min. aikaa

Hedelmäpussin teko-ohje

 

1.) Huolittele kankaan reunat siksakilla. Taita pala kahtia (kuvat A ja B) ja ompele sivusaumat noin ½ cm saumavaroin. Päättele saumat huolellisesti alussa ja lopussa.

2.) Taita yläreunaan nauhakuja, jonka leveys on n. 1,5 cm (kuva C). Ompele nauhakuja, mutta jätä loppuun aukko nauhan pujotusta varten. Päättele huolella.

3.) Pujota nauha hakaneulan avulla kujaan, solmi päät yhteen. Käännä pussi oikeinpäin. Pussisi on valmis!

Muista huolitella ja päätellä kaikki saumat hyvin, koska pussi joutuu kovaan kulutukseen. Pussia on hyvä käyttää välillä myös pesupussina - näin se puhdistuu itsekin. Jos hintalappu ei tahdo pysyä pussissa, voit ommella pussiin pienen (10 x 10) palan muovia, esimerkiksi kansion muovitaskusta leikatun. Siinä lappu pysyy hyvin, ja se on helppo irrottaa.